Ανακοίνωση σχετικά με τα γεγονότα στο κατάστημα L’artigiano της Αγίας Παρασκευής

Η υγεία των εργαζομένων πάνω από τις τσέπες της L’artigiano

Προ ολίγων ημερών, λάβαμε την καταγγελία ότι η l’ artigiano Αγίας Παρασκευής συνεχίζει και λειτουργεί ενώ προέκυψαν τρία κρούσματα Covid-19 ανάμεσα στις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους της. Ότι η εργοδοσία δεν έλαβε κανένα μέτρο προστασίας ή απολύμανσης και εξανάγκασε τους υπολοίπους, ‘μη-νοσούντες’ σε κανονική εργασία. Η
καταγγελία διασταυρώθηκε και αξίζει να σημειώσουμε ότι αφορούσε τα επιβεβαιωμένα κρούσματα εντός του καταστήματος κι όχι δηλαδή, πολύ πιθανώς, τα πραγματικά. Όντως, τις επόμενες μέρες τα (επίσημα, πάλι) κρούσματα αυξήθηκαν σε τέσσερα, ορισμένα εκ των οποίων νοσηλεύονται ακόμα σε νοσοκομείο.

Έτσι, την Κυριακή στις 16 του Μάη, ως συνέλευση εργαζομένων στις γειτονιές των Β/Α προαστίων, πραγματοποιήσαμε παρέμβαση μαζί με το σωματείο της ΣΒΕΟΔ (Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου) έξω από το κατάστημα της Αγίας Παρασκευής. Στόχος μας ήταν να συναντηθούμε με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους εκεί, να σταθούμε στο πλάι τους απέναντι στον εγκληματικό εξαναγκασμό που δέχονται και να περάσουμε ένα σαφές μήνυμα στην εργοδοσία της l’ artigiano ότι δεν πρόκειται να της επιτρέψουμε να παίζει κορώνα-γράμματα με την υγεία των εργαζομένων στο βωμό του κέρδους. Το συμβάν καταγγέλθηκε επί τόπου στην αστυνομία, η οποία μας περιέπαιζε ότι είχε ήδη στείλει περιπολικό, ίσως ένα που πιθανότατα ήταν αόρατο. Τελικά, μετά από το πέμπτο τηλεφώνημα και υπό έντονο διαπληκτισμό κατέφτασε – έπειτα από δυο ώρες – η άμεση δράση, η οποία δήλωνε άγνοια επί της νομοθεσίας πάνω στο ζήτημα. Το ίδιο απόγευμα, καταβάλαμε πολλαπλές προσπάθειες για καταγγελία στον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, οι οποίες όμως όλες τους έπεσαν στο κενό καθώς τα δεκάδες κι επίμονα τηλεφωνήματα μας δεν απαντήθηκαν ποτέ. Παράλληλα, την επόμενη μέρα, Δευτέρα, στείλαμε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας – μιας κι έχει κι αυτή αρμοδιότητα να διεξάγει ελέγχους για περιστατικά σχετιζόμενα με τον Covid-19 – η οποία, όμως, επίσης δεν έχει ανταποκριθεί έως και τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές
αυτές.

Σε περίπτωση, λοιπόν, που δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο και η ερμηνεία των γεγονότων, θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε τρία βασικά σημεία.

Πρώτον, η εργοδοσία είναι έτοιμηακόμη και για την πιο χυδαία μορφή εργασιακής εκμετάλλευσης – αυτή που ισοπεδώνει την αξία της υγείας ή ακόμη και της ζωής μας – και δεν υπολογίζει τίποτε όταν βλέπει τις τσέπες της να γεμίζουν. Τις δικές της, όχι τις δικές μας. Αυτή είναι μια κοινή αλήθεια, από την περίπτωση της l’ artigiano και την εκδικητική απόλυση της Domino’s Pizza Αγίας Παρασκευής, έως και τα μικρομάγαζα-γαλέρες γύρω από τις πλατείες της γειτονιάς μας.

Δεύτερον, τα αφεντικά έχουν τα πάνταμε το μέρος τους, από την αστυνομία έως και τον τελευταίο κρατικό, ελεγκτικό μηχανισμό. Πάντα τα είχαν. Απλώς, το καθεστώς της πανδημίας αυτής (ή, σωστότερα, της διαχείρισης της) μας προσφέρει τόσο χυδαίο, πλέον, εργασιακό ξεζούμισμα όπου η συνεργασία τους αυτή ακτινοβολεί ξεδιάντροπα και δεν έχει γωνιά να
κρυφτεί. Αυτό είναι, κιόλας, το εργασιακό πεδίο εκμετάλλευσης που υπονοεί το κράτος όταν διαμηνύει, τις μέρες αυτές, ότι θα “ανακάμψουμε” και θα “τονώσουμε την οικονομία μας”.

Τρίτον και τελευταίον. Εμείς, ο κόσμος της εργασίας, έχουμε μονάχα ο ένας την άλλη. Αυτό έχουμε μάθει από τις αμέτρητες εργασιακές διεκδικήσεις που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια και αυτό διαπιστώνουμε για άλλη μια φορά: ότι, δηλαδή, μόνο η συναδελφική αλληλεγγύη μπορεί να σπάσει τον τσαμπουκά των αφεντικών. Είναι η αλληλεγγύη αυτή που μας πληροφόρησε για τα κατορθώματα της L’ artigiano, που μας οδήγησε να γράψουμε την ανακοίνωση αυτή και να δημοσιοποιήσουμε το γεγονός έναντι στην προσπάθεια της αποσιώπησης του. Είναι η ουσία των σχέσεων μας, στη βάση της ανατίμησης των όρων της εργασίας μας, που μας φέρνει όλες κι όλους κοντά, μια γροθιά απέναντι στην καφρίλα των εργοδοτών.

ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ ΑΜΕΣΑ Η L’ARTIGIANO ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ

ΔΕ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΙΩΠΗΛΟΙ ΚΑΙ ΣΙΩΠΗΛΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΤΕΡΓΑ

ΔΕ ΘΑ ΘΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *