Μια ανακοίνωση που άργησε

Η συνέλευση μας ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα το καλοκαίρι του 2016, σε μια περίοδο κινηματικής ύφεσης και ιδιώτευσης με αφορμή ένα κάλεσμα “για τη δημιουργία συνέλευσης σε σχέση με τα εργασιακά ζητήματα στα βόρεια”. Ο κόσμος που ανταποκρίθηκε στο συγκεκριμένο κάλεσμα έβαλε μπροστά την ίδια του την εμπειρία στην μισθωτή εργασία και την εκμετάλλευση καθώς και την δυναμική των διεκδικήσεων μέσα από τους αγώνες.

Έτσι δημιουργήθηκαν λοιπόν οι νομάδες, μια συνέλευση που έβαλε δημόσια την εργατική τάξη και τις ανάγκες της σε πρώτο πρόσωπο με σκοπό να την αναδείξει ως μια υπολογίσιμη κι αυτόνομη δύναμη στις γειτονιές και τα αφεντικά των βορειοανατολικών προαστίων της Αθήνας.

Μέσα στην εξαετή πορεία μας, ως νομάδες, στηρίξαμε αγώνες εργαζομένων (Goodys, Dominos) και προχωρήσαμε σε καμπάνιες για ζητήματα που θεωρήσαμε καίρια για εμάς τις ίδιες και την τάξη μας όπως είναι η αδήλωτη εργασία και το παρατηρητήριο εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Προχωρήσαμε σε αμέτρητες εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, οργανώσαμε διαδηλώσεις, μοτοπορείες, ανοιχτές συζητήσεις και εκδηλώσεις. Σε στιγμές πανδημίας, στεγαστικής κρίσης και πληθωρισμού ήρθαμε σε συντονισμό και συμπράξαμε με άλλες συλλογικότητες από την Αθήνα για τα ζητήματα της δημόσιας περίθαλψης, των υψηλών ενοικίων και της ακρίβειας.

Όλα αυτά τα χρόνια είχαμε τις νίκες μας, τις ήττες μας, τις συμμαχίες μας, τις κόντρες μας και το βασικότερο, είχαμε ο ένας την άλλη.

Όμως η έλλειψη κοινών τόπων στις ιδέες μας και το γεγονός ότι πολλοί-ες από εμάς δεν μένουν πλέον σε αυτές τις γειτονιές είναι που μας οδηγούν, εν τέλει, να διακόψουμε τη λειτουργία της συνέλευσης. Το σημαντικό για εμάς τώρα είναι να δώσουμε χώρο και χρόνο σε νέα εγχειρήματα που θα προκύψουν, θα πειραματιστούν και θα αποτελέσουν εργαστήρια κοινωνικής – εργατικής αυτοοργάνωσης και αγώνα σε έναν κόσμο διαρκούς κρίσης, αβεβαιότητας και προκλήσεων.

Νομάδες | Εργατική συνέλευση στα Β/Α [2016-2022]

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *