Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον διανομέα Μοχάμετ – Χαλάνδρι

Την Πέμπτη 17 Γενάρη, η συνέλευσή μας, μαζί με συλλογικότητες & καταλήψεις από τις βορειοανατολικές γειτονιές της Αθήνας, πραγματοποίησαν στο Χαλάνδρι παρέμβαση αλληλεγγύης στον διανομέα Μοχάμετ, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε στις 23/12/18 στο Περιστέρι από τον πρώην εργοδότη του Χρήστο Σαλμά και από ακόμα έναν μπράβο. Η αιτία της επίθεσης προς τον Μοχάμετ είναι οι διεκδικήσεις από τον πρώην εργοδότη του. Η παρέμβαση ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το μαγαζί “Το σουβλάκι του Σαλμά“, το οποίο είναι υπό την ιδιοκτησία του Χ. Σαλμά. Στη συνέχεια μοιράστηκε κείμενο που γνωστοποιεί το γεγονός σε εργαζόμενους και εργαζόμενες που δούλευαν εκείνες τις ώρες στα μαγαζιά της περιοχής.

Στέλνουμε ένα μήνυμα στον Σαλμά και στον κάθε Σαλμά: ο Μοχάμετ δεν είναι μόνος. Η εργοδοτική τρομοκρατία δεν μας φοβίζει, το αντίθετο, μας γεμίζει ταξικό μίσος και πείσμα να οξύνουμε την συλλογική αναμέτρηση με τους εκμεταλλευτές μας. Χτυπάνε έναν, απαντάμε όλοι και όλες μαζί!

Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε:

(εδώ η προκήρυξη σε μορφή pdf)

Χέρι που σηκώνεται σε εργάτη και εργάτρια… θα κόβεται!

O Μοχάμετ, διανομέας στον επισιτισμό, φτάνοντας στον προορισμό του πάτησε την κόρνα του δικύκλου του. Αυτή ακριβώς ήταν και η οδηγία που του είχε δοθεί στην συγκεκριμένη παραγγελία αντί του να χτυπήσει ως συνήθως κάποιο κουδούνι. Με τον ήχο της κόρνας δυο άτομα βγαίνουν από ένα αυτοκίνητο. Πρόκειται για τον πρώην εργοδότη του Χρήστο Σαλμά* και τον μπράβο του, οι οποίοι ζητούν από τον Μοχάμεντ να υπογράψει τις απαιτήσεις του Χ. Σαλμά. Ο Μοχάμετ αρνείται και αυτοί τον ξυλοκοπούν βάναυσα.

H υπόθεση έχει σαφώς ιστορία, μιας και ο διανομέας είχε καταγγείλει τον πρώην εργοδότη του στην επιθεώρηση εργασίας για αδήλωτη εργασία. Ο συγκεκριμένος εργοδότης απασχολούσε τον Μοχάμετ στο σουβλατζίδικο “Βεάκη 56” στο Περιστέρι. Τουλάχιστον για ένα χρόνο τον ασφάλιζε για ελάχιστες ώρες σε σχέση με τις πραγματικές. Μέχρι την ημέρα του ξυλοδαρμού ο Χ. Σαλμάς έστελνε συνεχώς απειλητικά μηνύματα στον εργαζόμενο ζητώντας να αποσύρει την καταγγελία.

*Ο Χρήστος Σαλμάς διατηρεί τρία ψητοπωλεία, το “Βεάκη 56” στο Περιστέρι, το “Σουβλάκι της Ιφικράτους” στο Χαλάνδρι και το “σουβλάκι του Σαλμά” στην Αμφιλοχία.

Τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερα περιστατικά εργοδοτικής τρομοκρατίας αυτού του είδους καταγράφονται στα σώματα εργαζομένων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και κλάδους όπως ο επισιτισμός-τουρισμός, η καθαριότητα κ.α, ειδικότερα σε εργαζόμενους/ες που σηκώνουν κεφάλι στους εργοδότες. Είναι πλέον σαφές για εμάς πως τα αφεντικά κερδοφορούν, παρόλο την κλάψα τους, μέσω της θεσμοθετημένης επισφάλειας και της αδήλωτης εργασίας που επεκτάθηκαν και κυριάρχησαν στα χρόνια της κρίσης. Έτσι για να διασφαλίσουν τη ροή στις τσέπες τους θα τσοντάρουν στην “μαύρη” οικονομία και τις μαφίες. Θα παραβιάσουν την εργατική νομοθεσία με όρους υποκόσμου. Θα πατήσουν στον σβέρκο την υποτιμημένη και κατακερματισμένη εργατική τάξη, θα σηκώσουν χέρι στους πιο ευάλωτους.

Η μόνη απάντηση στον Χ. Σαλμά και σε κάθε εργοδότη που συμπεριφέρεται ως σύγχρονος δουλέμπορος δεν είναι άλλη από την εργατική κουλτούρα που αναπτύσσουμε καθημερινά στην βάση της εμπιστοσύνης και της συναδελφικότητας. Όσο πιο συνειδητή γίνεται η αλληλεγγύη μεταξύ μας, τόσο πιο δύσκολα υπονομεύεται. Προϋποθέτει πρώτα απ’ όλα να κάνουμε στην άκρη τους διαχωρισμούς που δημιουργεί ο καταμερισμός της εργασίας και να αντιληφθούμε την κοινή μας μοίρα. Την κοινή μοίρα που έχει ο Μοχάμετ με δεκάδες άλλους ανθρώπους του μόχθου που δεν κοιτάνε την δουλίτσα τους αλλά στέκονται ενάντια στην σιωπή και την συγκατάβαση. Εμείς είμαστε μαζί του. Εσύ;

Δικαίωση του διανομέα Μοχάμετ!

νομάδες | εργατική συνέλευση στα βορειοανατολικά

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *