Συμπεράσματα για τον – νικηφόρο – αγώνα στα Goody’s

 

Απόσπασμα από το 2ο τεύχος του έντυπου δρόμου της συνέλευσης

Σαν εργατική συνέλευση, μέσα από την συμμετοχή μας στον αγώνα, θα προσπαθήσουμε να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα τα οποία θεωρούμε ότι είναι χρήσιμα για την συλλογική και οργανωμένη δράση. Θα περιοριστούμε στην ανάλυση των ιδιαίτερων συνθηκών που επικράτησαν στις κινητοποιήσεις στα βορειοανατολικά προάστια (Αγία Παρασκευή, Χολαργός, Χαλάνδρι, Μαρούσι) και στους λόγους που θεωρούμε πως οδήγησαν στην επιστροφή των απολυμένων απεργών στη δουλειά τους. Αναπόφευκτα, η ανάλυση μας θα εστιάσει στον διανομέα του καταστήματος Goody’s στην Αγ. Παρασκευή, τον συνάδελφο Κώστα, λόγω της εγγύτητας του μαγαζιού και των σχέσεών μας με τον απολυμένο, αλλά και της συνεχούς επαφής μαζί του.

 

Καθοριστικός παράγοντας του αγώνα: Οι σχέσεις

Στις 15 Μαΐου ο συνάδελφος διανομέας Κώστας απολύθηκε από το κατάστημα της αλυσίδας Goody’s στην Αγία Παρασκευή στο οποίο εργαζόταν τα τελευταία 2,5 χρόνια. Ο συνάδελφος ζει και εργάζεται εδώ και πολλά χρόνια στην ευρύτερη περιοχή της Αγίας Παρασκευής, έχει δηλαδή ριζώματα στις γειτονιές καθώς και κοινωνικές και πολιτικές σχέσεις χρόνων. Ως αγωνιζόμενος άνθρωπος συνδέθηκε κατά περιόδους με διάφορα εγχειρήματα στα βόρεια προάστια στα οποία συμμετέχει μέχρι και σήμερα. Το γεγονός αυτό αποτέλεσε ένα σημαντικό παράγοντα κατά την άποψή μας, ώστε να κινητοποιηθεί ένας μεγάλος αριθμός ατόμων για τον αγώνα στην επαναπρόσληψή του.

Αυτοί ήταν και οι λόγοι που η απόλυση του συναδέλφου Κώστα μπήκε σαν προτεραιότητα στις διαδικασίες της συνέλευσής μας. Οι ίδιοι λόγοι που έφεραν σε εγρήγορση συνελεύσεις και ομαδοποιήσεις των βορειοανατολικών προαστίων της Αθήνας. Οι αποφάσεις που πήραμε τις πρώτες μέρες και το άμεσο και “πλούσιο” πλάνο που βγήκε μέσα από τον συντονισμό συλλογικοτήτων που δημιουργήθηκε, πιστεύουμε πως έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα. Μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα βγήκαν εις πέρας δράσεις (παρεμβάσεις, μικροφωνικές-συγκεντρώσεις, προπαγάνδα στους δρόμους, διαδήλωση) που “χτύπησαν” τα Goody’s σε διάφορα επίπεδα. Ταυτόχρονα, εξίσου σημαντικό είναι ότι ο απολυμένος συνάδελφος με την ενεργή παρουσία, την αποφασιστικότητά του και την διάθεση για αγώνα στις συνελεύσεις και τις δράσεις, βοήθησε στην επικοινωνία των ομάδων μεταξύ τους και λόγο της συνδικαλιστικής του ιδιότητας λειτούργησε σαν συνδετικός κρίκος μεταξύ των τοπικών συλλογικοτήτων και του σωματείου.

Η διάδοση του αγώνα

Υπήρξε μια σημαντική φυσική παρουσία ανθρώπων, που ύψωσαν τις φωνές τους απέναντι στις απολύσεις και την εργοδοσία, μπροστά στο κατάστημα της Αγίας Παρασκευής μια, δυο και τρείς φορές. Φροντίσαμε αυτή η φυσική παρουσία να γίνει αισθητή και στα καταστήματα των γύρω περιοχών μέσα σε μια εβδομάδα. Παράλληλα οι κεντρικοί άξονες και οι γειτονιές των βορειοανατολικών γέμισαν με συνθήματα, αφίσες, τρικάκια και πανό. Το συμβάν έγινε γρήγορα γνωστό σε κατοίκους και εργαζόμενους των γύρω περιοχών. Η ανάδειξη του γεγονότος, πως η Goody’s απολύει απεργούς, ενόχλησε φανερά την εταιρία. Δυσκολευόμαστε να πιστέψουμε πως τα συνθήματα και τα πανό σβήνονται και κόβονται στη μέση… μόνα τους. Μια εταιρία του μεγέθους της Goody’s στηρίζει τον τζίρο της στο μάρκετινγκ και στην διαχείριση των πελατών, φροντίζοντας να στελεχώνει ένα τσούρμο από μεσαίους και υψηλόβαθμους μανατζερέους για να μας βομβαρδίζουν καθημερινά με εκατοντάδες διαφημιστικά μηνύματα. Επίσης όταν γίνονται γνωστές τόσο άδικες απολύσεις μέσα στο σύνολο των εργαζομένων της, υπάρχει ο φόβος να διαρρηχθεί η εύθραυστη εργασιακή ειρήνη.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι πως τόσο ο απολυμένος συνάδελφος όσο και ένα σημαντικό κομμάτι των αλληλέγγυων που στήριξαν τον αγώνα έχουν συμμετάσχει στο παρελθόν στην οργάνωση αντίστοιχων παρεμβάσεων σε χώρους εργασίας. Η ΣΒΕΟΔ, καθώς και μια σειρά αντίστοιχων πρωτοβάθμιων σωματείων (βλ. Σωματείο Σερβιτόρων Μαγείρων κ.α.), έχουν μια μακρά παράδοση μαχητικού συνδικαλισμού βάσης με έμφαση στην οργάνωση δημόσιων παρεμβάσεων με σκοπό το μπλοκάρισμα της παραγωγής, ως μέσο πίεσης για την ανάκληση απολύσεων. Ειδικά για τον κλάδο των διανομέων/courier, η ΣΒΕΟΔ έχει πάνω από 13 χρόνια παρουσίας σε ανάλογες υποθέσεις ενώ δε πρέπει να παραβλέπουμε πως έχει αναγνωριστεί σαν εκπρόσωπος του κλάδου από εργοδοτικούς και θεσμικούς φορείς. Εδώ και χρόνια μέσω δυναμικών κλαδικών απεργιών διεκδικεί και απαιτεί την υπεράσπιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων και την επιβάρυνση των εργοδοτών για τα έξοδα κίνησης και συντήρησης των δίκυκλων. Μάλιστα, οι δύο τελευταίες απεργίες που οργάνωσε είχαν μεγάλη συμμετοχή με αποκορύφωμα την τελευταία, τον περασμένο Απρίλη, η οποία αριθμούσε πάνω από 1000 μηχανάκια στο κέντρο της Αθήνας και ανάγκασε το Υπουργείο Εργασίας στην έκδοση τροπολογίας και εγκυκλίου που ικανοποιεί σε μεγάλο βαθμό τα αιτήματα του σωματείου.

Ένα βήμα πιο πέρα

Ο αγώνας ενάντια στις απολύσεις των Goody’s ξεκίνησε δυναμικά. Πλαισιώθηκε με διάθεση από άτομα και συλλογικότητες των βορειοανατολικών που είχαν πείρα από προηγούμενους εργατικούς αγώνες και είχαν συμπράξει πολλές φορές με σωματεία βάσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους αγώνες ενάντια σε απολύσεις στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης και το καφέ B-BLUZ στο Χαλάνδρι, το καφέ Scherzo στο Μαρούσι, το κατάστημα ΑΒ Βασιλόπουλος στον Χολαργό καθώς και πλήθος παρεμβάσεων στα βόρεια προάστια ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας και τις λευκές νύχτες. Η λογική ήταν ίδια, να πάμε ένα βήμα πιο πέρα από τις παραδοσιακές συνδικαλιστικές τακτικές που πολλές φορές εγκλωβίζουν τους εργατικούς αγώνες αποκλειστικά στον θεσμικό δρόμο (καταγγελία-επιθεώρηση-δικαστήριο). Αυτή τη φορά όμως, οι τοπικές αυτοοργανωμένες συλλογικότητες είχαν περισσότερη αυτονομία και πρωταγωνιστικό ρόλο στις κινητοποιήσεις για την επαναπρόσληψη των απολυμένων, χάραξαν στρατηγική και διαμόρφωσαν την πορεία του αγώνα διατηρώντας ανοιχτή επικοινωνία με το σωματείο. Οι πολύμορφες κινηματικές δράσεις δημιούργησαν μια δυναμική αχαρτογράφητη και μη διαχειρίσιμη για τα αφεντικά, η οποία έθετε εμφατικά πως το διακύβευμα είναι μεγάλο. Αυτό ευνόησε την μαζική στήριξη αλληλέγγυων σε δράσεις όπως, η διαδήλωση στην Αγία Παρασκευή και η καθοριστική παρέμβαση στο κατάστημα των Goody’s στο Τhe Mall Athens στο Μαρούσι.

Μια νίκη, ένα λιθαράκι για την επόμενη μέρα

Η υποχώρηση της Goody’s με την άνευ όρων επαναπρόσληψη των απολυμένων απεργών, μας υπενθυμίζει ότι δεν υπάρχουν άτρωτοι αντίπαλοι. Ο νικηφόρος αυτός αγώνας, αφήνει σημαντική παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς συλλογικούς και αυτοοργανωμένους αγώνες και δίνει δύναμη στις συλλογικότητες και τα σωματεία βάσης που δίνουν καθημερινά μάχες στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές κόντρα στις δυσκολίες των καιρών.
Ένας από τους κυριότερους λόγους που ο συμβιβασμός και ηττοπάθεια κυριαρχεί στις μέρες μας είναι ότι με κάποιο τρόπο κατάφεραν να μας πείσουν ότι το να αγωνίζεσαι δεν φέρνει αποτελέσματα. Ο δίμηνος αυτός αγώνας αποδεικνύει το αντίθετο: το να αγωνίζεσαι φέρνει αποτελέσματα!

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *