Λίγα λόγια για την απόλυση εργαζόμενου στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων (Α.Ν.Ζ)

Οι συνθήκες της (εργασιακής) ζωής.

Στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων (Α.Ν.Ζ.) οι εργασιακές συνθήκες ακολουθούν την ίδια βάρβαρη κανονικότητα που διαπερνά τις ζωές των περισσότερων νοσηλευτών/κτηνιάτρων σε κλινικές ζώων. Κυλιόμενο ωράριο, απλήρωτες και αδήλωτες υπερωρίες, υποπληρωμένες εφημερίες τις νύχτες και τα σαββατοκύριακα, οι οποίες ξεπερνούν τις 12 ώρες, υποστελεχωμένες βάρδιες. Το αποτέλεσμα είναι ο μισθός στο τέλος του μήνα να είναι μισός σε σχέση με τις πραγματικές ώρες εργασίας. Λίγοι να κάνουν την δουλειά που αντιστοιχεί κανονικά σε πολλούς, τρέχωντας εις μάτην να καλύψουν όλα τα πόστα και στο τέλος της βάρδιας να μην απομένει χρόνος για οτιδήποτε άλλο.

Η σύσταση και η απάντηση της εργατικής επιτροπής.

Στις 9 Αυγούστου οι εργαζόμενοι/ες, συγκροτώντας εργατική επιτροπή, αποφάσισαν να αλλάξουν τα πράγματα διεκδικώντας από την εργοδοσία την δήλωση και την πληρωμή των υπερωριών όπως και την πρόσληψη επιπλέον προσωπικού. Με πιο απλά λόγια ζήτησαν να σταματήσουν να δουλεύουν «μαύρες» και απλήρωτες υπερωρίες και να πάψει το εξαντλητικό καθεστώς όπου τρεις εργαζόμενοι/ες «βγάζουν» τη δουλειά για δέκα.

Τα αφεντικά απάντησαν όπως ξέρουν.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Αττικού Νοσοκομείου Ζώων αποφάσισε να στείλει πίσω τα αιτήματα των εργαζόμενων. Αναφέροντας πως δεν αναγνώριζει αυτά τα αιτήματα δήλωσε πως πίσω από αυτές τις κινήσεις δεν βρίσκεται το σύνολο των εργαζόμενων αλλά ορισμένοι πρωταίτιοι όπου τους αποδίδει την ευθύνη της ανταρσίας. Το Διοικητικό Συμβούλιο έφτασε στο σημείο να παραγγείλει την απόλυση του εργαζόμενου Αντώνη Γ. προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να εκφοβίσει όσους/ες ζήτησαν αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Λόγω της περιόδου αυξημένης δουλειάς και της έλλειψης εργαζομένων να καλύψουν τις βάρδιες, η απόλυση αναβλήθηκε.

Στις αρχές του Σεπτέμβρη ο Αντώνης Γ. απολύθηκε χωρίς κάποια επίσημη εξήγηση ενώ ο ίδιος αρνήθηκε να υπογράψει την τιμωρία που του επιφύλασσε η εργοδοσία.

Επιθεώρηση εργασίας.

Ο εργαζόμενος κατήγγειλε τα αφεντικά του Αττικού Νοσοκομείου Ζώων στην επιθεώρηση εργασίας. Ανέφερε όλα όσα συμβαίνουν σε αυτή τη κλινική. Απο τις εκδικητικές απολύσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες μέχρι την εντατικοποιημένη και εξουθενωτική εργασία.

Στις 7 Οκτώβρη και έπειτα από τα επίσημα έγγραφα που προσκόμισε η επιχείρηση, η επιθεώρηση εργασίας διαπίστωσε ότι η υπερωριακή απασχόληση στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων δεν γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου και υπάρχει παράβαση αντίστοιχων άρθρων αυτού. Ως εκ τούτου θα προχωρήσει σε όλες τις νόμιμες ενέργειες. Τέλος συστήνει την επαναπρόσληψη του Αντώνη Γ. καθώς η απόλυσή του για “χαμηλή απόδοση” έρχεται σε πλήρη αντίφαση με την χορήγηση πριμ αποδοτικότητας προς τον εργαζόμενο, όπως αυτό αποτυπώνεται στις αποδείξεις μισθοδοσίας.

Η περίπτωση των εργαζόμενων στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων είναι μία ακόμα περίπτωση εργασιακής επιβολής από τα αφεντικά στους εργαζόμενους/ες. Δεν συμβαίνει μόνο εκεί, συμβαίνει παντού. Δεν συμβαίνει μόνο σε αυτό τον κλάδο, συμβαίνει σε όλους.

Η απλήρωτη και αδήλωτη μάυρη εργασία, τα ωράρια της εξόντωσης και οι μισθοί πείνας έχουν γίνει κανόνας την ίδια στιγμή που τα αφεντικά μας αισχροκερδούν πάνω στην δουλειά μας. Όταν διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας οι εργοδότες μας εκφοβίζουν ή μας απολύουν. Σε αυτό τον καθημερινό πόλεμο που μας έχουν κηρύξει τα αφεντικά δεν καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια. Ενώνομαστε στη βάση των κοινών μας συμφερόντων, οργανωνόμαστε ταξικά στους χώρους δουλειάς, στηρίζουμε/συμμετέχουμε στα εργατικά σωματεία, φτίαχνουμε εργατικές επιτροπές. Η δύναμη των εργαζόμενων βρίσκεται στην οργάνωση και στον αγώνα τους.

ΚΑΜΙΑ ΑΔΗΛΩΤΗ ΥΠΕΡΩΡΙΑ
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Νομάδες – Εργατική συνέλυση στα Βορειοανατολικά

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *